La festa de Nadal i tots els dies que l’envolten s’han convertit en una barreja de tradicions i costums de fonts ben diferents. A la festa cristiana del naixement de Jesucrist i a les festes d’hivern d’altres cultures anteriors s’hi ha sobreposat costums d’origen divers convertint aquests dies en una mena de festival on tot hi cap: Nit bona, Nadal, Sant Esteve, Els Innocents, el tió, El para Noel, el Cap D’any i l’Any Nou, Els Reis, Els pessebres vivents, els pessebres en general, el caganer,, els arbres de Nadal, la loteria, amic invisible, dinars i les costums en general,...


CALENDARI DE LES FESTES DE NADALENQUES

Ø

 

Ø 21 de desembre

És el dia de Sant Tomás.

Comença l’hivern i és el dia més curt de l’any .

A moltes poblacions de Catalunya es fa una fira d’aviram.

Ø 24 de desembre

Vigília de Nadal.

Al vespre, hi ha cases on es fa cagar el tió( És una cerimònia familiar que abans es feia vora el foc, el dia o la nit abans de Nadal .Consisteix en posar el tronc(el tió) en diagonal sostingut per una banda per alguna cosa elevada, mentre l’altra punta toca el terra. Per tal de que no es posi malalt, es cobreix amb una manta que també serveix per poder amagar tot allò que acabarà cagant. Els nens colpegen amb bastons el tió, mentre canten una cançó, la més popular es “Caga tió, sinó et dono un cop de bastó” ) .

A les 12 de la nit comença la missa del Gall.

Ø 25 de desembre

És el dia de Nadal.

S’acostuma a celebrar amb un àpat familiar, que, tradicionalment, consisteix en escudella, carn d’olla, , pollastre o gall dindi farcit, cava, torrons i neules.

Ø 26 de desembre

És la diada de Sant Esteve.

L’àpat familiar acostuma a ser canalons que es fan amb la carn sobrant dels dia de Nadal.

En aquest dia s’acostumen a fer representacions dels Pastorets.

Ø 28 de desembre

És el dia del Sants Innocents.

És costum de fer bromes, enganyifes i penjar “llufes”, que són ninots fets amb paper de diari.

Ø 31 de desembre

És Sant Silvestre i l’últim dia de l’any.

Aquest dia surt l’home dels nassos, que és un personatge que té tants nassos com dies queden de l’any.

Se celebra la festa de la fi de l’any, en què mengem un gra de raïm per cada una de les dotze últimes campanades de l’any.

Ø 1 de gener

És cap d’Any: el primer dia de l’any.

Ø 5 de gener

És la vigília de Reis.

Els nens i les nenes surten a veure la cavalcada dels Reis Mags o Reis de l’Orient, que passen pels carrers dels pobles i ciutats repartint llaminadures. És una nit d’il·lusió.

Ø 6 de gener

És el dia de Reis. Al matí quan el nens i nenes es lleven, troben els regals que els han portat els Reis Mags. A l’hora de dinar, es tradició prendre el tortell de Reis per postres.