HISTÒRIA DE LA FESTA  

 

El sentit  

 La castanyada és la festa de la tardor. Commemora l’estació en què la natura sembla que quedi sense vida: les fulles de molts arbres cauen, les llavors s’enterren, els animals es preparen per a l’hivern i moltes aus emigren. Per això, dediquem aquesta festa a recordar les persones mortes.

 La festa tal com la coneixem ara, ve del segle setè. El Papa d’aquell moment va decidir transformar el temple més gran i més important de Roma, dedicat als déus, en una església dedicada a tots els sants. Dos segles després es va fixar l’u de novembre com a dia per honorar tots els sants.

 

 L’origen

  

 L’origen de la castanyada és molt antic. Es creu que prové dels actes en honor dels morts que es feien a les tribus primitives. Això es veu pel costum que hi ha de celebrar-ho menjant productes típics de la tardor: castanyes i altres fruites seques.

 Els panellets estan fets amb ametlla mòlta I sucre, productes que es conserven molt bé. Els panellets podrien tenir l’origen en els pans d’ofrena que es posaven a les tombes dels pobles més antics. Creien que així els morts tenien l’aliment que necessitaven per al camí cap a la vida eterna.

 L’ Església va adaptar aquesta festa a la nostra cultura fa molts segles i va relacionar els aliments típics de la festa amb oracions dedicades als difunts.

  

  

 

 

LA CELEBRACIÓ DE LA FESTA

Els actes

 

Celebrem la castanyada el dia abans de Tots Sants, és a dir el 31 d’octubre.

Durant el dia a l’escola i al vespre a casa, fem la castanyada menjant castanyes torrades, moniatos escalivats i panellets.

Antigament, mentre es feia l’àpat es tenia un record per als avantpassats de la família i es feia que els nens i nenes resessin una oració per cada castanya menjada.

A molts pobles celebraven castanyades populars. La festa es feia conjuntament entre tots els veïns, que torraven les castanyes en una foguera al mig de la plaça. Cada casa donava una quantitat de castanyes que el representant de l’ajuntament passava a recollir el dia abans.

 

 

Els aliments

 

Les castanyes i els moniatos són uns productes molt típics de la tardor. Les castanyeres s’encarreguen de coure’n a les parades al carrer, des del principi de la tardor fins al final de l’hivern. Per aquestes dates és el moment en què tenen més feina ja que són un dels menjars amb què se celebra la festa.

Al principi els panellets, dolços fets amb ametlles i sucre, se solien fer a casa o bé se sortejaven en rifes. A molts llocs, les entitats culturals o esportives encara conserven el costum de rifar-los per recaptar diners per les seves activitats. De mica en mica s’ha anat estenent el costum de comprar-los a la pastisseria o al forn.

 

La Castanyera